bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.


ACASA CONTACT
PAREREA CRITICILOR CARTEA DE OASPETI GALERIE FOTO
     


„Una din caracteristicile poeziei lui Eminescu este farmecul profund în legatura cu frumusetile naturii. Cum se explica «stiintificeste» aceasta caracteristica? Din moment ce Eminescu descrie asa de poetic codrii si poienile, muntii si lacul, norii si luna, el trebuie sa fi fost un temperament de excursionist, care cauta cu dinadinsul frumusetile naturale, pentru ca sa se încânte de ele. D[omnul] Petrascu pune o greutate speciala pe faptul ca Eminescu se plimba în timpul copilariei, pe când era la tara, prin padure iar pe faptul ca s-a plimbat odata, cu Veronica Micle prin gradina, pune si mai mare greutate. Ne-am închipui ca poetul avea o apucatura sufleteasca extraordinara, din care desigur a izvorât splendida poezie a codrilor si lacurilor, razelor si izvoarelor, a lunii si marilor, ce întâlnim în opera lui. E curios chiar cum criticii «stiintifici» n-au cercetat daca Eminescu era un iubitor pasionat al marii (fapt ce nu l-a relevat si nu-l va releva nimeni) de-a putut gasi acele splendide imagini>


Peste câte mii de valuri stapânirea ta strabate
Când plutesti pe miscatoarea marilor singuratate —

si de-a dori — în atâtea variante, aproape deopotriva de frumoase — ca sa moara si sa fie îngropat la marginea marii

Mai am un singur dor
În linistea sarii
Sa ma lasati sa mor
La marginea marii...


În realitate, Eminescu, ca om, nu era un iubitor al naturii. Cei ce l-au cunoscut de aproape spun ca erau chiar mirati de indiferenta cu care Eminescu privea aceste frumuseti iar ratacirile lui din tinerete n-au nimic de a face cu apucaturile unui excursionist, îndragostit de pitoresc. De altminteri explicatia acestui fapt ne-o da însusi poetul — daca luând în consideratie natura lirica a nuvelelor sale, — îi putem atribui lui marturisirea, pe care Ieronim din «Cezara» o face eroinei cu acelasi nume>

«Am o inima si o minte ciudata. Nimic nu patrunde în ele nemijlocit. O idee ramâne la mine saptamâni întregi pe suprafata mintii, nici ma atinge, nici ma intereseaza, Abia dupa multe zile ea patrunde în fundul capului, si atunci devine prin altele, ce le-a fi gasind acolo, adânca si înradacinata... Simtirile mele sunt tot astfel. Pot vedea un om cazut mort pe ulita, si momentul întâiu nu-mi face nici o impresiune... abia dupa ore reapare imaginea lui si încep a plânge, plâng mult, si urma ramâne nestearsa în inima mea».

Aceasta n-ar însemna altceva decât ca Eminescu era foarte nesimtitor ca om< iar neîngrijirea lui de confortul vietii ar întari si mai mult aceasta asertiune. Dar ceea ce nu-l izbea ca realitate putea sa-l izbeasca ca imagine, deci ca element poetic, ca material pe care putea sa-l întrebuinteze imaginatiunea lui plastica. Personalitatea lui artistica era cu atât mai impresionabila, cu cât cea omeneasca era mai putin simtitoare. Daca ne-am întreba însa care din aceste doua este cea esentiala pentru Eminescu si am judeca dupa «critica stiintifica», ar trebui sa zicem ca nesimtirea personalitatii lui omenesti. Aceasta asertiune n-ar putea fi decât falsa. Adevarata esenta a personalitatii lui Eminescu o constituie personalitatea lui artistica, imaginatia creatoare, ce da sens sentimental si adânc impresiunilor lumii externe, care, ca elemente ale perceptiunii, nu-i izbea deloc personalitatea omeneasca. Si cu atât mai mult putem spune aceasta, cu cât numai perceptiunile, dupa ce s-au transformat în imagini, puteau sa afecteze, dupa cum se vede din citatul de mai sus, persoana lui ca om> «abia dupa ore întregi apare imaginea lui, si încep a plânge». Ce însemneaza aceasta decât ca personalitatea lui artistica da directiunea personalitatii lui omenesti, iar nu altminterea, dupa cum sustine critica noua?“

MIHAIL DRAGOMIRESCU
 

 


Mihai Eminescu - Steaua noastra

Acest site este realizat cu pasiune, de aceea rog sa fie tratat cu seriozitate.

Astept vizitatori de toate varstele. Pentru contact: toto_mrn@yahoo.com


COPYRIGHT © 2006 toto_mrn@yahoo.com